Delft is vooral bekend om het mooie historische centrum, Delfts Blauw en de eeuwenoude band met het koninklijk huis. Maar wist je ook dat de naam Delft komt van het woord delven? Onder leiding van graaf Godfried met de Bult werd in de 11e eeuw het veenachtige gebied drooggelegd en een grafelijk vroonhof gesticht. Hierdoor werd de stad een regionaal marktcentrum. In 1246 kreeg Delft stadsrechten, en konden de inwoners een stadsmuur bouwen, belastingen heffen en het recht zelf handhaven. De volgende vier eeuwen groeide de stad explosief.

Twee Kerken
De skyline van Delft wordt gedomineerd door twee indrukwekkende kerktorens. De bouw van de Oude Kerk begon in 1250, maar de werklieden stuitten al gauw op een probleem. Vanwege ruimtegebrek hadden zij een gracht gedempt, maar de zachte bouwgrond zorgde ervoor dat de nieuwe toren begon te verzakken. Uiteindelijk stond de toren 2 meter uit het lood. In de negentiende eeuw vreesde de inwoners van Delft dat de toren zou omvallen, en gingen er stemmen op om de Oude Kerk te slopen. Gelukkig besloot de gemeenteraad anders, en is het vandaag de dag nog steeds mogelijk deze oude kerk, ook wel Scheve Jan genoemd, te bezoeken.
De Nieuwe Kerk werd tussen 1381 en 1496 gebouwd en is vooral bekend door de aanwezigheid van de koninklijke grafkelder. De vader des vaderlands, Willem van Oranje, was in 1584 de eerste prins die in deze kerk werd bijgezet. Hij werd als leider van de Nederlandse Opstand in het Prinsenhof neergeschoten door de Fransman Balthasar Gerards. De kerktoren is de op één na hoogste toren in Nederland. Ben je een beetje fit en heb je zin in een workout? Beklim de 376 treden naar boven en geniet van het prachtige uitzicht van Delft en omstreken.
Rampen
Delft heeft de afgelopen eeuwen een aantal vrij desastreuze rampen doorstaan. In 1536 brandde tweederde van de stad af na een blikseminslag in de Nieuwe Kerk. Het middeleeuwse stadhuis viel in 1618 ook ten prooi aan een nietsontziende vuurzee. Naar aanleiding van deze brand ontwierp architect Hendrik de Keyser het huidige neorenaissance gebouw. De laatste grote ramp vond plaats in 1654 toen de kruitopslag van Holland ontplofte en minstens 100 mensen de dood vonden. De explosie was hard en is zelfs tot in Texel gehoord.
De Gouden Eeuw
In de zeventiende eeuw floreerde Delft op het gebied van handel, wetenschap en kunst. De VOC vestigde een tak van het bedrijf in Delft en hierdoor waren allerlei exotische producten gewoon te koop op de Delftse markt. De stad is ook bekend om haar Delfts Blauwe aardewerk, nagemaakt naar geïmporteerd Chinees porselein. Vandaag de dag is er nog maar één fabriek over waar deze eeuwenoude traditie wordt voortgezet: de Porceleyne Fles.

Delft heeft door de eeuwen heen een aantal beroemde Nederlanders voortgebracht. Denk aan de schilder Johannes Vermeer, rechtsgeleerde Hugo de Groot en uitvinder Antoni van Leeuwenhoek. Vermeer leefde en werkte bijna zijn hele leven in Delft. Hij gebruikte de straten van Delft als inspiratie voor zijn beroemde schilderijen als ‘Het Straatje’ en ‘Gezicht op Delft’. De kunstenaar stierf in 1675 en zijn graf bevindt zich nog altijd in de Oude Kerk.
Tijdens mijn tour lopen we op precies dezelfde straten als deze beroemde inwoners uit Delft. Er zijn echter zoveel meer verhalen te vertellen. Ooit gehoord van de vrouwenoproer uit 1616? Of wat dacht je van het verdrag genaamd ‘de Zoen van Delft’ uit 1428? Delft stond ook bekend om zijn middeleeuwse gevangenis en de bijbehorende martelkamer waar criminelen meestal niet heelhuids uitkwamen. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Delft. Wacht niet langer, stuur mij een bericht en boek nu een stadswandeling.