Lees de Maisie Dobbs boeken

“Shame, isn’t it? That we only like our heroes out in the street when they are looking their best and their uniforms are ‘spit and polished,’ and not when they’re showing us the wounds they suffered on our behalf.”

– Jacqueline Winspear, Maisie Dobbs

Op zoek naar een interessante historische roman waar je ook nog wat van leert? Probeer dan de Maisie Dobbs reeks, geschreven door Jacqueline Winspear. De grootste gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zijn ons allemaal bekend: miljoenen doden en een desastreus vredesverdrag met Duitsland, dat uiteindelijk zou leiden tot de Tweede Wereldoorlog. De sociale gevolgen zijn echter minder belicht. Een goede manier om deze beter te leren kennen is door de romans over Maisie Dobbs te lezen.

The Great War

Het personage Maisie Dobbs werkt als privédetective in het Londen van de jaren dertig. Zij heeft een tumultueus verleden als verpleegster in de Eerste Wereldoorlog. De meeste zaken die zij tracht op te lossen hebben een direct verband met de oorlog en door flashbacks wordt al snel duidelijk welke verschrikkingen Maisie zelf als verpleegster heeft moeten doorstaan. Deze ervaringen uit het verleden helpen haar met het oplossen van allerlei misdaden uit het heden.

In Groot-Brittannië wordt de Eerste Wereldoorlog The Great War genoemd. Er zijn op het slagveld tussen 1914 en 1918 maar liefst 722.785 Britten omgekomen. Dat is een enorm aantal, maar weinig mensen realiseren zich dat een veel groter aantal, namelijk 1.662.625 Britten, gewond huiswaarts keerden. Naast de fysieke wonden waren vele soldaten psychisch beschadigd geraakt, en hadden grote moeite om zich aan te passen aan het gewone burgerleven.

Zo eindigden sommige militairen in de criminaliteit en doordat Maisie hun verhalen ontrafelt wordt duidelijk hoe een oorlog zelfs jaren later vele levens en de samenleving kan ontwrichten. Daarnaast komt Maisie door diverse mysteries op te lossen ook langzaam met haar eigen verleden in het reine. Buiten de interessante historische materie zijn de boeken overigens heel spannend en goed geschreven. Genoeg reden om Maisie een kans te geven.

In Flanders Fields Museum

In Flanders Fields Museum, Ieper, België

Word je net zo door het onderwerp gegrepen als ik? Overweeg dan een bezoek aan de West-Vlaamse frontstreek en het In Flanders Fields Museum in het bijzonder. In dit relatief nieuwe museum in Ieper staat de Eerste Wereldoorlog centraal. De persoonlijke verhalen uit de loopgraven komen vanuit verschillende perspectieven aan bod. Nog meer indruk maakt een bezoek aan het Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland.

Het licht glooiende landschap lijkt op het eerste gezicht zo onschuldig. Niet is minder waar, nog elk jaar komen er hier mensen om het leven door oude explosieven. Tijdens graafwerkzaamheden of de oogst komen er op het platteland granaten mee naar boven. Zo maakt de Eerste Wereldoorlog na al die jaren nog steeds slachtoffers. Het blijft belangrijk deze oorlog te blijven herdenken en herinneren. Maisie Dobbs neemt je graag bij de hand.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *