Luister naar affreuze Victoriaanse geheimen

Op zoek naar een podcast om je door de donkere dagen van december heen te slepen? Houd je van toegankelijke en enthousiasmerende verhalen over geschiedenis die jouw beeld van een bepaald tijdperk volledig op zijn kop zetten? Look no further. Luister naar de geweldige podcast: Stephen Fry’s Victorian Secrets.

Preutse Victorianen?

Stephen Fry neemt ons in deze podcast serie mee naar het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) en drukt ons meteen met de neus op de feiten: het beeld van de preutse Victorianen is al jarenlang hopeloos achterhaald. Zelfs in de hoogste echelons van de samenleving lapten velen de strikte etiquette aan hun glimmend gepoetste laarzen. Zo vermaakte de oudste zoon van de Britse koningin Victoria zich met allerlei seksuele escapades, hield zielsveel van gokken en liet in zijn jongere jaren een enorm Jeruzalemkruis op zijn arm tatoeëren.

Koning Edward VII & zijn moeder Koningin Victoria

Niet alleen de upper class van Groot-Brittannië hield er enigszins scandaleuze liefhebberijen op na. De Victoriaanse geheimen die Fry in deze podcast te berde brengt, gaan vooral over de arme sloebers die aan de onderkant van de samenleving bungelden. Door de geweldige anekdotes die worden afgewisseld met uitleg van historici is de podcast bepaald geen opsomming van droge feiten, maar doet soms meer aan als een soort hoorspel. Het geheel wordt opgeluisterd door allerlei primaire bronnen, denk bijvoorbeeld aan de voordracht van krantenartikelen en dagboeken uit die tijd.

Seksuele fetisjismen

Ooit gehoord van de voormalige slaaf Henry Brown die op magistrale wijze aan zijn gevangenschap wist te ontsnappen en een spectaculaire showbizz carrière in Groot-Brittannië tegemoet ging? Of Arthur Munby, een Britse hoge ambtenaar die in het geheim met zijn huishoudster trouwde en zijn vele seksuele fetisjismen uitgebreid in zijn dagboek vastlegde. Voorheen chronisch onderbelichte onderwerpen zoals homoseksualiteit, krankzinnigheid, het bovennatuurlijke en overmatig drugsgebruik door de Victorianen passeren de revue.

De makers van Victorian Secrets brengen de geschiedenis heel dichtbij. Veel ontwikkelingen en uitvindingen uit deze tijd hebben een grote invloed op de wereld van vandaag de dag. De laatste aflevering van de serie draait om de eerste echte moderne superheld: Sherlock Holmes. Sommige onderzoekmethodes die Sir Arthur Conan Doyle in zijn detective boeken heeft geïntroduceerd – denk aan observatie en deductie – worden nog steeds gebruikt door de politie. Aan het eind wordt er een unieke opname afgespeeld en komt Conan Doyle zelf aan het woord. Een ervaring die mij als history nerd puur sang meteen kippenvel bezorgde. (Wist je overigens dat je alle Sherlock Holmes boeken helemaal gratis kunt downloaden?)

Conclusie

Stephen Fry’s Victorian Secrets is te beluisteren via Audible. Neem een gratis proefabonnement van een maand, dat is zeker lang genoeg, want je vliegt er werkelijk doorheen. Trek je snuggie aan, ga onder de kerstboom zitten met een zak kerstkransjes en laaf je aan deze geweldige geschiedenisverhalen. Veel luisterplezier.

P.S. Wees wel een gewaarschuwd mens: in de eerste aflevering wordt een problematische bevalling in geuren en kleuren uit de doeken gedaan. Niet meteen afhaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *