Nostalgie naar President Obama

In 2015 overleed Shrummie, de zeer geliefde en zeer bejaarde kat van Alyssa Mastromonaco. Die avond werd zij opgebeld door President Barack Obama, die haar condoleerde: “I heard we lost Shrummie today”. Dit is slechts één van de vele bijzondere verhalen opgetekend door Mastromonaco, voormalig vice-stafchef van de Amerikaanse president.

De afgelopen week las ik haar zeer vermakelijke boek ‘Who Thought This Was a Good Idea?: And Other Questions You Should Have Answers to When You Work in the White House’. Nu Obama geen president meer is komen de eerste boeken uit over zijn regeerperiode. Heerlijk om je – in deze roerige tijden wat betreft de Amerikaanse politiek – even te kunnen wentelen in nostalgie.

Imodium

Obama en Mastromonaco aan het werk (Beeld: Pete Souza)

Mastromonaco werkte van 2005 tot 2014 voor Obama en het boek geeft ons door vele interessante anekdotes echt een kijkje in de keuken van het Witte Huis. Al snel wordt duidelijk dat werken voor de machtigste man ter wereld vooral heel veel stress en heel weinig slaap met zich meebrengt. Zo nu en dan een vlucht in Air Force 1 daargelaten, is van enige glamour in het Witte Huis geen sprake.

Het boek staat vol met praktische tips voor jonge mensen die een baan in de Amerikaanse politiek ambiëren. Wat doe je bijvoorbeeld als je bij de Paus op audiëntie bent en je krijgt opeens verschrikkelijke darmkrampen? Altijd handig om een pakje imodium in je tas te hebben…

Pod Save America

Ik zie de gelijkenis wel. (Beeld: boredpanda.com)

Naast mijn liefde voor geschiedenis, volg ik sinds een jaar of tien de Amerikaanse politiek op de voet. Na de afgelopen presidentsverkiezingen liep ik dagenlang rond met een ietwat verdwaasde blik in mijn ogen. Het idee dat we nu minstens vier jaar tegen Trump moeten aankijken trok ik erg slecht.

Gelukkig vond ik al gauw een manier om de moed erin te houden. Tijdens het afwassen of strijken luister ik naar de podcast Pod Save America. Vier zeer welbespraakte en frisse jongemannen – allen werkzaam geweest voor Obama – bespreken in deze podcast hoe de Republikeinen en hun duivelse plannen succesvol bestreden kunnen worden.

Freedom?

De noodzakelijkheid van deze strijd kwam de afgelopen week weer duidelijk voor het voetlicht. Vrijdag luisterde ik via C-SPAN naar een live debat in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen dreigden een wet aan te nemen waardoor 24 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering zouden verliezen.

Misschien wel de gaafste foto van Obama (Beeld: Pete Souza)

Terwijl de Democraten tijdens dit debat talloze voorbeelden opnoemden van de negatieve effecten van deze wet, focusten de Republikeinen op slechts één woord: FREEDOM. Teveel overheidsbemoeienis zou de Amerikanen zogenaamd beperken in hun vrijheid. De tegenstellingen tussen de partijen lijken onoverbrugbaar.

Ik kijk echt uit naar de vele boeken die nog zullen uitkomen over Obama en zijn “hope and change” beweging. Ook Obama zelf werkt op dit moment aan een autobiografie over zijn tijd in het Witte Huis. Volgens de Financial Times verwierf uitgeverij Penguin Random House de rechten van de memoires van Barack en Michelle Obama voor 60 miljoen dollar. Can’t wait!

2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Leuk stukje! Ik mis Obama ook 🙁

    Obama was een empathisch en intellectueel president. Ik blijf het bijzonder vinden hoe het Amerikaanse volk heeft gekozen voor iemand die precies het tegenovergestelde is.

    Zal die podcast is luisteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *