Over

Foto: A. van Tilburg

1998
Dat Iris historica zou worden stond in de sterren geschreven. Alhoewel haar eerste werkstuk het onderwerp beren betrof, kwam haar ware passie namelijk al op jonge leeftijd bovendrijven. Enthousiaste uiteenzettingen over de geschiedenis van Anne Frank, Napoleon en Zeppelins volgden in rap tempo en werden door meester André beloond met hoge cijfers.

2005
Tijdens een schoolreis naar de stad Berlijn werd Iris getroffen door een echte historische ervaring. Berlijn ademt geschiedenis. De kogelgaten zitten er nog in de gebouwen, de Muur viel pas kort geleden. Zij interviewde daar een man die jarenlang in de Stasi gevangenis had gezeten, dat maakt indruk. Mede geïnspireerd door deze reis, besloot zij in Leiden Geschiedenis te gaan studeren.

2008
Aan de Universiteit werd zij aangemoedigd door geweldige docenten zoals Thera Wijsenbeek en Leo Lucassen om de archieven in te duiken. Met haar neus in de boeken reconstrueerde zij verhalen van lang geleden. Van frauderende schoolopzieners uit 1820 tot slecht integrerende Marokkaanse vrouwen uit 1980, haar interesse was breed.

2011
Tijd voor de volgende stap. Hoewel Iris altijd had beweerd nooit en te nimmer het onderwijs in te willen, kwam zij er gaandeweg achter dat het toch eigenlijk wel hartstikke leuk was. Een klas bespelen als een orkest als het lukt, trekken aan een dood paard als tegenzit. Het hoogste doel: sceptische leerlingen even laten vergeten dat zij geschiedenis saai vonden.

2014
Bij Museum Prinsenhof Delft mocht Iris als museumdocent lesgeven op de plek waar een belangrijke historische gebeurtenis plaatsvond: de moord op Willem van Oranje. Ook kreeg zij daar de kans haar talenten in te zetten als medewerker Educatie. Zij ontwierp onder meer een speciale educatietool waardoor kinderen beter naar schilderijen leerden kijken.

2017
Op zoek naar een nieuwe uitdaging, besloot Iris haar ideeën en gedachten over het verleden met de wereld te delen via de website historycompany.nl. Ook biedt zij stadswandelingen aan door de pittoreske stad Delft. Tot nu toe vindt zij dit een zeer leerzame ervaring. Behalve het schrijven in de derde persoon, want dat vindt zij tot nu toe vooral een zeer vervreemdende ervaring.

Twitter

LinkedIn